DLG modellek kormánymozgatása

A dlg modellek építésénél, mindig törekedjünk a lehető legkisebb felszállósúly elérésére. Ebben nagy szerepet játszik a vezérlés fajtája, de a beépített anyagok minősége, illetve a felhasznált ragasztó mennyisége is befolyásolja a végeredményt. Most a vezérlésre elterjedt megoldásokat szeretném részletezni.


Fajtái lehetnek:


Vezérsíkok mozgatása:

  1. tolórúd

  2. pull-pull

  3. pull-spring


Csűrők mozgatása:

  1. normál tolórúd

  2. RDS


Vezérsíkok mozgatása


Tolórúd:

Az egyik legegyszerűbb megoldásként tartjuk számon. Előnye hogy nyúlás mentes, nincs rá hatással a hőmérséklet-változás, egyszerűen kivitelezhető. Hátránya, ha rosszul választjuk meg a tolórúd átmérőjét és anyagát, akkor jelentős többletsúlyt rakhatunk vele a farokcsőre, ennek a többszörösét kell majd a modell orrába tenni a kívánt súlypont helyzet eléréséhez.

Anyagát tekintve használhatunk: 0.6-1mm átmérőjű szénszálat, illetve 0.4-0.6 mm-es acéldrótot. Önmagukban ezek a tolórudak túl lágyak, ezért a behajlásuk ellen vezetőcsövekkel támasztjuk meg őket. A tolórudakat elhelyezhetjük a farokcsőben, illetve azon kívül.

A szénszálas tolórudnál, elég csak pár helyen megtámasztani azt. Ha a farokcső belsejében vezetjük, egy-egy szivacskocka betolásával tudjuk az oldalához szorítani a tolórudat annyira, hogy az még könnyen mozogjon. Csövön kívül, elég 10 centiméterenként egy- másfél centiméteres csődarabbal (ezeket fültisztítóból is méretre vághatjuk) megtámasztani őket. .

A tolórúd-kormányemelő kapcsolatát egy Z dróttal biztosítjuk, amit egy zsugorcsővel erősítünk a tolórúdhoz. A szervókat állítsuk semleges helyzetbe és kössük be a tolórudakat. Állítsuk be azok hosszát a Z drótok eltolásával, hogy a kormányfelületek is középállásba kerüljenek, majd egy csepp pillanatragasztóval rögzítsük az elmozdulás ellen.

 Ha acéldrótot használunk tolórúdnak, akkor azt mindenképp teflon vezetőcsőbe kell fűzni. Ha nagyon vékony huzalt használunk, akkor egy csőben is elvezethetjük őket. Hátránya, hogy a vékony huzalt a behajlás miatt a kormányemelőig meg kell támasztani, illetve nehéz a pontos hossz beállítása, bár a zsugorcsöves megoldás itt is alkalmazható. 

Pull- Pull:

 Az egyik legkisebb súlyú megoldás, viszonylag bonyolult az elkészítése. A dolog lényege, hogy a kormányfelületeken kétkarú kormányemelő van, a szervókon pedig dupla kar. Ezek nyúlásmentes, fonott, kevlár horgászzsinórral vannak összekötve. Szintén elvezethető csövön belül, illetve kívül. Ha az első megoldást választjuk, fontos hogy a zsinór kivezetése egy kis műanyag csőben történjen, különben a széncső széle elvághatja a zsinórt. A magassági kormánynál használhatunk egykarú kormányemelőt is, csak akkor egy fordító kampót kell a farokcső végébe ragasztani. A csövön kívül vezetett zsinórzatot érdemes kis műanyag csövekkel pár helyen a farokcsőhöz rögzíteni, így nem akad bele olyan könnyen az ember keze. Hátránya ennek a megoldásnak, hogy a zsinóroknak minkét oldalon feszesnek kell lennie, és a hőmérséklet változásra könnyen belazulnak, de erre is van megoldás: a szervókarok furatába hajtsunk kis csavarokat. Ezekhez rögzítsük a zsinórzatot, így a csavarok ki és betekerésével tudjuk lazítani, illetve feszíteni őket. A csomókat minden esetben fixáljuk egy csepp pillanatragasztóval, különben kioldódhatnak. 

Pull- spring:

Manapság ez a legnépszerűbb megoldás, minden méretű dlg-nél. Ennek az okai: viszonylag egyszerű elkészítés, nagy pontosság, még kevesebb súly.

Működése: Kormányokat egy szál kevlárzsinór húzza, a másik irányba való kitérést egy torziós rugó biztosítja, így kiküszöbölhető minden holtjáték. Ennek köszönhető a pontossága is ami miatt olyan népszerű. Hátránya, hogy a szervók picit többet fogyasztanak. A dolog lelke: szervókarok méretét jól meg kell választani, a zsinórt minél közelebb rögzítve a forgásponthoz, így a szervó nyomatékosabb és a rugó sem terheli jelentősen őket. Szervókar helyett készíthetünk csigát is a szervóhoz adott korong alakú feltétből. Ezzel jobb felbontás érhető el, illetve a körív mentén többet húz, mint egy normál szervókar. Fontos a torziós rugó megfelelő mérete is, ami függ a kormányfelületek nagyságától. Fontos: A startállás irányaiba mindig a szervó húzza a kormányokat, és ne a rugó, különben flatterol eldobáskor! Érdemes a kormányemelőket a furatnál bevágni, így a zsinórzat használat után kiakasztható, ezzel tehermentesítjük a torziós rugót.


Csiga kialakítása.
 

Folyt.köv.........